Skolen
Ja, en PC med Office og skriver
Ja, fiber. Bruk er inkludert i oppholdspengene.
Det er totalforbud mot å drikke og oppbevare alkohol på internatet. Det er heller ikke tillatt å være beruset på skolens område, men vi har ikke forbud mot å gå ut å drikke - forutsatt at du går rett å legger deg når du kommer hjem.
Prisen varierer fra linje til linje. Se Detaljerte priser.
Skolen ligger i Søgne, vest for sentrum. Se kart og veibeskrivelse
Det er 16-19 km, avhengig av hvilken vei du kjører. E-39 er lengst, men går nok raskest. Det tar 20 minutter med bil og 28-30 minutter med buss.
Buss nr. 40 og 42 går fra rutebilstasjonen i Kristiansand til sammen ca 3 ganger i timen på dagtid. på kveldstid går bussene ca, 1-2 ganger i timen. I helgene går det også nattbusser. Se rutetider
Nei, det er inkludert i oppholdspengene.
Skolen har vaskeri med to store maskiner, en frittstående sentrifuge, tørketrommel og strykejern.
Nei, kun til internasjonale elever, men området er ideelt for sykling. Har du muligheten for å ta med sykkel, bør du gjøre det. Skolen har garasje/sykkelskur til oppbevaring av sykler.
Skolen har en garasje for sykler og et sykkelskur. Har du sykkel i garasjen, vil du få egen nøkkel til denne. Husk likevel at ikke alle er like flinke til å huske å låse, så sykkelen må låses forsvarlig.
Ja. Skolen har flere oppstillingsplasser for biler.
Nei. Du må skrive under på at du ikke bruker narkotika så lenge skoleåret varer - også i ferier.
Ja. Skolen har gjestehybler som venner eller familie kan leie veldig rimelig. Måltider vil være inkludert. Hvis gjesten overnatter på ditt rom (du kan låne madrass av skolen) betaler de kun en billig penge for maten.
Det er røykeforbud inne - også på internatet. Det er tilrettelagt for røyking (med tak) utenfor. Skolen har ingen regler for bruk av snus (bare bruk huet og søppeldunker).
Normalt 4 - frokost, lunsj, middag og kveldsmat. I helgene er det brunsj i stedet for frokost og lunsj
Nei. Agder folkehøgskole er frilynt. Dette innebærer at det ikke forkynnes noen form for religion, men skolen er åpen for elever med alle livssyn.
Summen av linjefag og valgfag må være minst 19 timer. Linjefag er vanligvis 16 timer, hvilket betyr minst 3 timer valgfag. Du kan velge så mange du vil så lenge det er ledig plass. Det kan være lurt å tenke på å ha litt tid til arbeid med linjefag etc.
Det serveres variert god mat. Typisk middagsmat til middag. Vi får mye skryt av maten fra elevene.
Ja, for å være fullverdig elev må man følge et linjefag.
På turer er alkoholreglementet litt annerledes enn på skolen. Det er vanligvis litt mindre strengt, men læreren kan sette grenser, det vil være avhengig av reisemål mm.
Som hovedregel må du være norsk statsborger, men også utenlandske statsborgere kan ha rett til støtte. Er du utenlandsk statsborger, kommer det an på hvor du kommer fra, hvilken tilknytning du har til Norge, og på hvilket grunnlag du har fått opphold her. Se www.lanekassen.no for mer informasjon.
Ja, men reisemål varier fra linje til linje.
Du kan velge helt fritt. Vi anbefaler at du velger slik at du får variasjon fra linjefaget.
Skolen har 18 års aldersgrense. Det innebærer at du må fylle 18 år i løpet av det første semesteret.
Normalt opptil 16 elever, men det kan variere noe for de forskjellige klassene.
Vi planlegger å gjennomføre som planlagt. Se informasjon på linjesiden.
Undervisning på lørdager varer normalt til kl.14:45. Når du begynner på skolen vil du få en oversikt over de lørdagseminarene skolen har og velger dem du synes er interessante eller som passer i forhold til planlagte hjemreiser. Antallet kan variere litt fra år til år (skal stemme med totalt antall skoledager), men normalt vil du ha undervisning ca 8 lørdager i halvåret.
Et elevstyrt valgfag betyr at det er en elev som er lærer. Det kan være en spansktalende elev som underviser i spansk, en elev som er utdannet instruktør innen et eller annet felt osv. På denne måten kan elever med spesielle ferdigheter få utnyttet disse samtidig som det kommer andre elever til gode. Disse fagene vil selvsagt variere fra år til år og ikke bli avklart før skolestart
Disse betales hver måned, via nettbank, eventuelt terminal.
De fleste betaler oppholdspengene i terminer hver måned når de får stipend/lån fra lånekassen.
I utgangspunktet ikke. Det kan gjøres unntak for utenlandske elever eller i helt spesielle tilfeller
Det varierer - alt etter hvilke valgfag du velger. I tillegg til formiddagsundervisning kan du ha ulike valgfag fra 16:00 til 20:00.
Det kan nok la seg gjøre med en fleksibel arbeidsplass, men husk at du vil ha undervisning mange lørdager og kanskje noen kvelder (du kan styre noe ut fra hvilke valgfag du velger). I tillegg kommer turer, ferier etc.
Stipendiater er elever fra året før. Vi pleier å ha 3-4 stipendiater. Stipendiatene har miljøskapende oppgaver, organiserer diverse arrangementer og aktiviteter
Opplysninger om ferier vil du finne på her.
Du trenger ikke kjøpe bøker. Enkelte linjefag bruker bøker. Disse vil du kunne låne.
Den første uka er spesiell, men vil også inneholde linjefag. Det blir lagt opp til mange aktiviteter for å bli godt kjent. I tillegg trenger man en del informasjon. Elevene pleier å sette pris på en slik start.
Søndag kveld er det åpningsmiddag med presentasjon av lærerne. Første skoledag - mandag vil det bli presentasjon av de ansatte samt litt nødvendig informasjon. det meste vil skje klassevis. Du vil også bli litt kjent på skolen og i nærområdet. På kvelden pleier vi å grille og bli litt bedre kjent.
Agder folkehøgskole Høgskoleveien 49 4643 Søgne, Telefon: 38 16 82 00 , E-post: kontor@agder.fhs.no
Det finnes legesenter på Tangvall - 5 km unna, Telefon: 38 05 39 40 .
Legevakt: åpningstidene på Tangvall er fra 12.00-21.00 alle dager i året.
- Adresse: Tangveien 8F, 4640 Søgne
- Telefon: 116 117
Her er link til skolens valgfag
Du må betale for 6 uker etter at du har sluttet (kost/losji, materiell). I tillegg må du betale for utstyr, studieturer du har deltatt på, samt billetter eller lignende som ikke kan refunderes for planlagte turer. Hvis du har betalt inn mer enn dette, vil du får det refundert. Hvis du ikke har betalt alt, vil du få faktura på resten. Vær obs på at studielån ikke omgjøres til stipend hvis du ikke fullfører skoleåret. Skolens administrasjon vil varsle Lånekassa om avbrudd, slik at stipend/lån ikke fortsetter å bli utbetalt.
Normalt vil du bli bortvist to til fem dager, avhengig av omstendigheter. Hver sak behandles individuelt
Ja, dette må avtales med kjøkkenet
Nei, dette er bestemt av departementet.
Du vil få tilsendt pakkeliste i god tid før skolen starter. Foruten, klær til hele skoleåret og personlige ting, er det lurt å ha med sovepose. Mange tar med sykkel og ski. Det kan være lurt å ha med noe som kan gjøre rommet litt personlig; bilder, plakater o.l. (disse må festes med tape-masse).
Ja, du får to studiepoeng for folkehøgskole, militærtjeneste eller siviltjeneste.
Opplysninger om skolestart, ferier og skoleslutt vil du finne under for Elevene.
Nei, det styrer du selv, men vi ber deg skrive at du er borte i "bortreiseboka".
Ja, skolen tar hensyn til elever med spesielle matbehov. Gi beskjed om dette før skolestart.
Vi har plass til 120 elever.
Internasjonal linje har normalt ca 16 elever. Disse kommer fra hele verden, både fra EU-land og utenfor.
Ca 5-10 minutter.
Du skal velge et visst antall lørdager med undervisning (lørdagseminarer). Disse lørdagene velger du ut fra interesse eller ut fra hvilke helger du ønsker å dra hjem. Undervisningen på fredager er ferdig 13:45. Vi har ingen langhelger.
Nei. Verdisaker bør en ha på rommet og låse rommet.
Ja, det er mulig, men departementet forlanger at du bor på skolen for å få studiepoeng. Du vil også miste mye av det sosiale ved ikke å bo på skolen.
Normalt sendes svar innen få dager (etter opptaks-start 15. november). Når mange søker samme linje, må vi av og til vente på svar fra søkere før vi kan sende ut nye tilbud.
Kjønnsfordelingen pleier å være ca 35% gutter og 65% jenter.
Halvdelen av oppholdspengene skal være betalt før nyttår, og første innbetaling må skje innen utløpet av september. For vårsemesteret må innbetaling starte i januar, og alt må være betalt innen skoleslutt. Utbetalingene fra Lånekassa for august og januar er mye høyere enn i de andre månedene. Du bør derfor betale mer i oppholdspenger i september og januar. Etter din første innbetaling i hvert halvår, fordeles resten av halvårsbeløpet på de øvrige månedene. Lånekassa utbetaler hver måned fra august/september til og med mai.
Se Akt - priser . Vi anbefaler at du bruker AKT (Agder Kollektivtrafikk) sin app. Den er enkel å bruke og gir god rabatt.
Den informasjonen blir sendt ut på forsommeren, normalt første i halvdel av juni.
Ring skolen på tlf: 38 16 82 00 eller send en e-post til kontor@agder.fhs.no
Vi ser på orden og oppførsel, først og fremst fravær (se opptakskriterier for skolen). Utover det legger vi ikke vekt på karakterene.
Det varierer noe, men dagsturer og muligens overnattingsturer.
Nei. Bor du utenfor skolen betaler mindre, men du betaler for lunsj, strøm etc. Linjepenger til studieturer, materiell mm. må du også betale.
Folkehøgskolene har ingen søknadsfrist, men begynner å ta opp elever fra 15.november. Deretter fortsetter opptaket til skolen er fullt. Jo tidligere du søker, jo større er sjansen for å få plass. Se også opptakskriterier.
I løpet av de 2 første ukene får du digitalt studentkort. Før skolestart får du en elevplassbekreftelse som du kan bruke ved reise til skolen. Vi bruker ISIC kort som kan brukes i hele hele Europa.
Internatet
Høyde under sengene er 20 cm
Enkeltrommene er ca 9 kvm og dobbeltrommene 13 kvm.
Hver elev har et dobbeltskap, en seksjon med hyller og en seksjon for å henge klær
Ja, det finnes skrivebord på alle rommene.
Vi bruker Jensen rammemadrasser og får mye skryt av sengene.
4 elever deler en bod med hyller
Ja, hver seksjon på internatet har et lite kjøkken med kjøleskap og komfyr. Matvarer som brukes på internatet må du betale selv.
Ja, pluss sengetøy. Det er lurt å ha med et ekstra sett. Husk også å ta med håndklær. Dette gjelder kun elever fra Norge. Utenlandske elever vil få låne alt sengetøy og håndklær av skolen.
Ja, så sant vi kan få det til i romfordelingen.
Du kan spørre om å få dele rom med en du kjenner. Det pleier å ordne seg. Det er viktig at begge skriver dette i søknaden (eller gir beskjed i etterkant).
Ja, det går bra. Det kan nok ofte også la seg gjøre at besøket kan være med og se hvordan du har det på linja
Nei. Som regel vil du få det du ønsker, men enkelte år kan ønske om enerom være større enn kapasiteten. Har du spesielle behov (via legeerklæring etc.) vil du garantert få enerom.
Vanligvis ved skolestart. Romfordelingen gjøres uka før skolestart. Hvis dette er avgjørende for ditt skolevalg kan du ta dette opp med skolen.
Nei. (Vi kan gjøre unntak for par). I hver boenhet (4 personer) bor elever av samme kjønn. Men i hver av internatets 6 bogrupper er det en miks av gutter og jenter.
Oftest prøver man å blande linjer, men i år blir linjene kohortene og vil bo nær hverandre
Internatet har kodelås. Det skal være sovero klokken 23:00, men du kan komme inn når som helst. Bare husk å ta hensyn til dem som sover.
Nei. Internatet låses klokka 23:00, men du får nøkkel slik at du kan komme inn når du ønsker (bare husk å ta hensyn til dem som sover).
Ja, på skrivebordet. Denne kan flyttes og brukes som leselampe på sengen.
Sengene måler 80 x 200 og er Jensen rammemadrasser - gode senger.
Ja, det går helt fint. Hvis du bor på enkeltrom kan venn/kjæreste låne madrass og overnatte på rommet. Åpningsdagen er det nokså fullt, men ellers finnes det også gjesterom.
Skolen har ikke noe i mot dette, men det finnes ikke antenne-inntak på rommene.
I utgangspunktet ikke. Det finnes likevel noen på mange rom, men ikke ta det for gitt. Kleshengere er billig å kjøpe.
Ja, men vi har bare trådløst internett. Du trenger derfor et trådløst nettverkskort for å å internett-tilgang.
Normalt, ja, men dette året kan foreldre ikke overnatte på skolen. Vi anbefaler Åros camping - de har mange hytter - eller hotell.
Alt finnes ikke her. Du vil finne komfyr, kjøleskap, gryter, stekepanne, tallerkener etc. og noen kjøkkenredskaper. I hovedsak vil du jo spise i matsalen.
Kjæledyr av alle slag (inkl. fisk) er dessverre ikke tillatt (bl.a. pga. allergi).
Det hender at to personer er så ulike at det blir vanskelig å dele rom. Så langt det er mulig (og ledig rom) prøver vi å ordne slike rombytter.
Nei, det er ikke tiltatt. Du kan heller ikke oppbevare alkohol på internatet.
Fordelingen av rom gjøres av internatleder uken før skolestart. I tillegg kan elevopptak skje helt fram til skolestart. Vi vet derfor ikke hvor mange elever som har spesielle behov som gjør at de må få fortrinnsrett på enkeltrom.
Dette spørsmålet krever et omfattende svar. Det er viktig å huske at et internat ikke er et hybelhus, men en del av skolen og skolens læringsarena. Derfor påvirkes dette av skolens alkoholpolitikk. Agder folkehøgskole har ingen pekefingerholdning til alkohol generelt, men ønsker ikke at skolen skal være et sted der elever begynner å drikke eller øker sitt alkoholkonsum. Vi tror at oppbevaring av alkohol fører til mer alkoholbruk fordi tilgjengeligheten er større. I tillegg mener vi at fristelsen for å drikke på internatet øker. Vi ønsker også å ta ekstra vare på elever som måtte komme fra hjem eller miljøer med alkoholproblemer.
Det finnes tørkemuligheter i vaskerommet. I tillegg finnes noen stativer på internatet.
Ja, det går bra. Kanskje kan de være med deg i noen linjetimer om det passer?
Hver elev har seng, skrivebord, stol, todelt skap (hyller + seksjon til å henge klær) og hylle over sengen. I tillegg har rommene vask, speil og en liten toaletthylle. Du kan se et av rommene som panoramabilde
Spørsmål om linjene
Nei, det eneste du trenger er interesser innen området, enten det er planter eller dyr
All filming og redigering foregår på digitalt utstyr. Aulaen har 5,5x3,5m lerret, 35mm kinomaskin med Dolby surround lydsystem og prosjektor/DVD/Blue-ray.
På Mac bruker vi i hovedsak Final Out Pro, Adobe Aftereffects og Photoshop. På pc brukes først og fremst Adobe Premiere Pro, Photoshop og After Effects
Nei, skolen har maskiner til redigering.
Du finner god informasjon om vaksiner her
Ja, vi har et samarbeid med strømmestiftelsen
Ja, vi maler mye med akryl, som fort setter seg fast på klærne
På linja har vi det meste av det du trenger til maling og tegning. Har du eget utstyr som du foretrekker så ta det gjerne med.
Ja, en Mac med Adobe Creative Suite
Nei, du vil få oppfølging fra der du står.
Nei, linja legger opp til stor frihet. Du vil også få opplæring i elementære tegne/maleteknikker
Ja, engelsk er undervisningsspråk i starten før norsk overtar.
Nei, du klarer deg med allminnelig godt norsk utstyr/tøy
Vi tenger å beskytte oss mot malaria, hepatitt A og B og diaré. Dette organiserer vi på linja.
Nei, men du bør være interessert i reiseliv og i hva som skjer rundt oss.
Det kan nok variere noe, men normalt cirka 2 uker til Asia. De andre turene er kortere - opptil en uke.
Fritid
Skolen har kun kanoer, men disse kan brukes av elevene etter gjennomført sikkerhetskurs.
Skolen ligger ved Kvernhusvannet. Det er en fin løype som går rundt vannet (3,3 km). Her finner du også speiderhytta med et fint friområde - brygge, bord, benker, bålplass og griller. Fra løypa rundt Kvernhusvannet kan du gå videre til Årosveden, Åros og Høllen.
Søgne Gamle Prestegård er omgjort til et kultur- og konsertsted. Her finnes utstillinger og noen konsertert. Ellers vil det være mest naturlig å dra til Kristiansand for å oppleve kultur.
Det er ca. 15 minutter å gå til nærmeste butikk. Her finner du også post i butikk.
Ja. Skolens gymsal og treningsrom er tilgjengelig hele døgnet. Vi har også sandvolleyballbane og fint turterreng.
Ja. Det finner du på vaskeriet.
Ja. Det får du kjøp i nærmeste butikk.
På Tangvall i Søgne finnes mange typer butikker, men for finne kjøpesentra må du til Kristiansand. De største kjøpesentrene ligger ved dyreparken - sørlandsparken, øst for Kristiansand. Her finner du blant annet Sørlandssenteret som er nordens største kjøpesenter.
Den ligger på Tangvall, 5 km fra skolen. Det finnes også restaurant i Høllen. Vi minner samtidig om skolens alkoholreglement; du kan ta en øl eller to og komme tilbake til skolen forutsatt at du ikke er overstadig beruset og går og legger deg når du kommer tilbake.